Det viktigaste tillbehöret till en barncykel är såklart en cykelhjälm. Det är dock förhållandevis många som har börjat upprepa att det finns statistik som bevisar att man cyklar säkrare utan cykelhjälm, men det är långt ifrån hela sanningen. Vi kommer att visa varför alla bör cykla med hjälm och köra med vett.
Enligt statistik så skadas omkring 2000 människor per år i cykelolyckor. De mest allvarliga skadorna (inklusive de 20-30 som omkommer varje år) förekommer i kollisioner med motorfordon. Den överväldigande majoriteten av skadorna sker dock i så kallade singelolyckor, där cyklisten helt enkelt ramlar av cykeln eller kör på något.
De vanligaste orsakerna till dessa olyckor är underlaget (till exempel is, regn, grus, gropar) och mekaniska fel på cykeln. Den överlägset vanligaste och mest allvarliga formen av skador från cykelolyckor är skallskador. Många av dessa skador går att förebygga helt, bara genom att ha en cykelhjälm på sig.
Så var kommer ryktet om att det är säkrare utan ifrån? Jo, en studie visade att bilister kör en gnutta mer vårdslöst nära cyklister med hjälm än de gör kring cyklister utan hjälm. På samma gång hade hälften av alla som omkom i cykelolyckor överlevt om de hade haft hjälm, så även om påståendet är sant och du har en lite, lite större chans att bli påkörd med hjälm på så har du dubbelt så stor chans att överleva!
Det är lag på att barn upp till 15 år måste ha hjälm på sig när de cyklar eller blir skjutsade på en cykel, men det är din egen och inte för lagens skull som hjälmen alltid bör sitta på i trafiken. När du cyklar med dina barn måste du också ha hjälm på dig, både för att föregå med gott exempel och för att hålla dig själv säker!
Lagen gäller bara för vanliga cyklar och alltså inte exempelvis sparkcyklar eller trehjulingar, men det rekommenderas att använda hjälm även med dem.
Det finns vissa saker du ska tänka på när du väljer cykelhjälm, särskilt för barn. Den ska till exempel vara CE-märkt, ha rätt storlek och vara justerbar. För mer information kan du läsa vårt inlägg om hur man väljer barncykelhjälm.
Källor: Transportstyrelsen, Trafikverket, NTF